2014 warmste jaar

2014 is het warmste jaar van de afgelopen 3 eeuwen geweest. Hoe zou dat komen? Zou het iets te maken hebben met klimaat verandering? Gelukkig hebben we een kabinet dat er prat op gaat dat het vol zit met ondernemers. Dus ondernemen ze…… niks om de klimaatverandering te stoppen. Sterker nog onder het ondernemend regiem van onze leiders is Nederland gekelderd op de Climate Change Performance Index, naar de een na laatste plaats binnen Europa, volgens German Watch. Alleen Estonia staat nog onder ons! Zelfs met het Euro Song Festival doen we het nog beter.

 

CCPI - EU

 Nederlandse score.

Een artikel van vorig jaar in de Groene Amsterdammer maakt pijnlijk duidelijk wat ons kabinet bedoelt met ondernemend zijn: luisteren naar ondernemers en met name de multinationals. Het ministerie van Buitenlandse zaken detacheert hoge ambtenaren bij Shell en visa versa: Het ministerie van Shell-zaken. Volgens de betrokken ministers is er geen sprake van belangenverstrengeling. Transparency International constateert echter anders: ‘Het is in Nederland, in vergelijking tot andere [Europese] landen, moeilijk te controleren of belangenverstrengeling een rol kan spelen in besluitvormingsprocessen.’

Gelukkig zorgen andere ondernemers wel voor een aanpak van de klimaat verandering: we hebben het nog niet warm genoeg en ze installeren massaal terrasverwarmers om het nog warmer te maken. Wie snapt het nu nog?

Nederland is volgens de regering een participatiemaatschappij. Wanneer participeren wij in strijd tegen klimaatverandering? Zou het nu niet eens tijd worden om zelf actie te ondernemen? Ga niet op een terras zitten met verwarming en lees het boek Zes graden van Mark Lynas eens en kijk of je dan nog gelooft in een toekomst waar business as usual de boventoon voert.