Rechter redt koraal!

Nederland is een klein land, maar is in de wereld bekend om z’n eigenwijsheid zoals gedoogd drugsgebruik, klompen en homohuwelijk. Nu is er wat nieuws bijgekomen: Nederland is het eerste land waar burgers, dankzij Urgenda, de overheid aanklagen, omdat we vinden dat de overheid te weinig doet om klimaatverandering te stoppen. In zijn uitspraak oordeelde de rechter dat klimaatverandering veroorzaakt wordt door menselijk handelen en dat daar grote gevolgen aan verbonden zijn. Hij sprak uit dat de Nederlandse overheid verplicht is om in 2020 een vermindering van CO2-uitstoot met tenminste 25% ten opzichte van 1990 te realiseren. Met de maatregelen die onze overheid nu neemt komen we hooguit op 17%.
Wat is de reactie van de politiek? Die wisselt van politiek correcte antwoorden, zoals: “We gaan het vonnis bestuderen, ” tot hele boute uitspraken dat de rechters het fout hebben. Wel raar als je bedenkt dat dit antwoord binnen een uur na het vonnis komt en alle processtukken bij elkaar meer dan 5.000 pagina’s zijn. Dat is nog eens snel lezen. Ook een mooie reactie is “Nederland is al goed bezig op klimaatgebied” en dat terwijl we Europees gezien alleen landen als Malta en Luxemburg achter ons laten. Zal je ooit een bondscoach horen zeggen als het Nederlandse team op twee na laatste wordt: “We zijn goed bezig.”? Vind je het gek dat geen burger de politiek nog serieus neemt.

De echte vraag is natuurlijk: wat gaat de overheid nu anders doen? Gaan ze de 4 miljard subsidie die ze nu op kolen weggeven, eindelijk aan duurzame energie geven? Of gaan ze door met business as usual? Zoals Shell die olie wilt gaan boren in de Noordpool.
Als je de CO2-uitstoot van de afgelopen decennia bekijkt, dan zie je 2 korte dalingen. Één toen de Sovjet Unie uiteen viel en de andere toen de kredietcrisis uitbrak. Hieruit kunnen we concluderen dat tot op heden geen enkel milieubeleid tot CO2-reductie heeft geleid, alleen wanbeleid. Er is dus nog hoop!

Wat heeft dit verhaal eigenlijk met koraal te maken? Heel eenvoudig door toename van CO2 in de lucht, neemt ook de hoeveelheid CO2 in de oceaan toe. Hierdoor wordt het zeewater zuurder en dat heeft enorme gevolgen voor het zeeleven dat kraakbeen en kalkskeletten maakt, zoals koraal. In zuurder water is dat veel moeilijker en kost meer energie. Waardoor koralen veel vatbaarder zijn voor ziektes en kunnen uitsterven.
Namens CoralGardening, toekomstige generaties en vele anderen, uit de grond van ons hart: Bedankt rechters voor deze uitspaak!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *